Tuesday, May 01, 2012

Bolivia beslaglagt en spansk energiselskap


Bolivianske presidenten Evo Morales beordret ekspropriering av aksjer spanske Elektrisitet Network (REE) hadde en energi transport selskap i Bolivia og beordret de væpnede styrkene som voktet lokalene til firmaet.

Nasjonalisering kom bare to uker etter re-nasjonalisering av Argentinas YPF og noen timer før åpning til president i den spanske oljeselskapet Repsol, Antonio Brufau, den andre gassbehandlingsanlegget Margarita feltet i sørlige Bolivia, som vil øke eksporten til Argentina.

"I dag igjen, som en bare hyllest til arbeiderne og den bolivianske folk som kjempet for utvinning av naturressurser og grunnleggende tjenester, nasjonaliserte Transportadora de Electricidad," Morales sa i en Labor Day arrangementet på Palace of Regjeringen i La Paz.

Morales kunngjorde at 73 prosent av overføringslinjer i sammenvevd kraftsystemet vil komme tilbake til kontroll av selskapet
National Elektrisitet (Ende), basert i Cochabamba, i sentrum av landet. Transportøren Elektrisitet ble privatisert i 1997, var ansvarlig for 1,961 kilometer med elektrisitet overføringslinjer og 22 understasjoner i Bolivia.

"Hele kjeden av elektrisitet vil være i hendene på den bolivianske staten," Morales sa etter kunngjøring resolusjon 1214 av nasjonalisering av elektrisitet.

Morales sa den påståtte ekspropriasjon av lave investeringer spanske selskaper. "I 16 år har næringslivet investert fem millioner dollar i året," sa han.

Hver første mai, i de seks årene av sin regjering, kunngjorde Morales nasjonalisering. I år kom kunngjøringen blant protester i gatene, hvor arbeiderne krever høyere lønn, mens leger og helsearbeidere har 34 dager i streik for å kreve bedre arbeidsforhold.

No comments :