Friday, January 11, 2013

Буенос Аирес: Историја на Плаза де МајоТокму тука, Хуан де Garay одлучи да се лоцираат на главниот плоштад во градот, кој подоцна беше познат како Буенос Аирес, и дека во тоа време имаше 144 блокови и само 63 жители. Од своето основање, Плаза де Мајо сведок настани во историјата на Аргентина, а не квалитетот изгубени со текот на времето.

Плаза де Мајо
Во вториот основа на Буенос Аирес, шпански Хуан де Garay избра ова место на страницата на градоначалникот Плаза на градот Света Троица и пристаниште на Пресвета Богородица на Буенос Аирес, како што беше наречена од страна на оние tiempos.Corría 1580 и Буенос Аирес само појдов главата имаше 144 блокови и само 63 жители. На 11 јуни истата година, на плоштадот стана центар на градскиот живот, на состанокот на соседите каде што на пазарот се одржа, се одржаа поворки, религиозни фестивали беа обележани, се практикува игри и борбите со бикови.


И како тивок сведок на историјата на Аргентина, истакнатите факти на политиката и општеството, бидејќи тогаш парадираа низ Plaza de Mayo: таму се водеше против Македонски напаѓачите, беше прославена со формирањето на првата локалната власт, а луѓето Градот се заколна нивната независност и Уставот. На балконот од Casa Rosada, Евита собраа на "shirtless", како што таа го нарече работници и следбениците на нејзиниот сопруг, поранешниот претседател Хуан Доминго Перон. Во истиот балкон, Мадона е претставен во филмот "Евита" во режија на Алан Паркер (1996).


Во Плаза де Мајо март, од 1977 година, на мајки и баби на исчезнатите во последните воена диктатура (1976-1983), како и ветерани на Falklands војна (1982) и разни сектори на општеството изразуваат нивните поплаки. Последните народното востание се случи во 2001 година, кога спонтано мобилизација предизвика оставката на поранешниот претседател Фернандо де ла Rua уставни.

ИЗВОР: http://www.viajarhoy.com.ar/

No comments :